Als het voorspelde winterweer dinsdag doorkomt, staat de technische dienst klaar om de wegen in Heist-op-den-Berg zo berijdbaar mogelijk te maken.


 
 
Aanpak sneeuw- en ijzelbestrijding
Elk jaar wordt er gewerkt met een strooiroute die de grote verbindingswegen tussen de verschillende Heistse woonkernen, de bustrajecten, de schoolomgevingen en de woonwijken omvat. Hierbij worden 6 verschillende strooiwagens ingezet om 158 straten met een totale lengte van 160 km te bestrooien.

De gewestwegen N10 en N15 worden bestrooid door de diensten van het Agentschap Wegen en Verkeer.
 
Kleinere straten worden niet bestrooid omdat het gestrooide zout slechts effectief werkt onder invloed van het verkeer. Bij matig of weinig verkeer zal strooien weinig of niets helpen.
 
Het strooizout is bovendien een belastende factor voor het milieu. Daarom is het moment van strooien en de hoeveelheid strooizout zeer belangrijk. Sinds 2009 maakt de technische dienst gebruik van de weersvoorspellingen van Meteoservices, specifiek toegespitst op de regio Heist-op-den-Berg om preventief te strooien.
 
Middelen
Het strooien van dooizouten gebeurt door twee strooiwagens van de technische dienst met elk hun eigen route. In Booischot, Schriek en Wiekevorst wordt er gestrooid door drie aannemers in opdracht van het gemeentebestuur. Na zware sneeuwval worden er ook sneeuwschoepen en –borstels ingezet om de wegen zo snel mogelijk sneeuwvrij te krijgen.
 
Sinds twee jaren is er ook een ‘sneeuwruimer met pekelstrooier’ in gebruik speciaal voor het sneeuw- en ijzelvrij houden van de fietspaden. Hiermee kan ca. 70 km fietspaden per dag geruimd worden.
 
Verder worden bij winterweer de verschillende ploegen van de technische dienst volledig ingezet om het ongemak van ijs en sneeuw te beperken: met de hand ruimen zij de toegangswegen van openbare gebouwen en scholen, de vele trappen in het centrum van Heist, de spoorwegtunnels en enkele belangrijke fiets- en voetpaden.
 
Technische dienst, tel. 015 22 86 30,mail technische.dienst@heist-op-den-berg.be